POSTNATALE KINESITHERAPIE

Na de bevalling gaat de meeste aandacht natuurlijk naar jullie kleine ukje, toch is het belangrijk om je eigen lichaam ook weer in conditie te krijgen. Postnatale kinesitherapie richt zich op het herstel van je lichaam en conditie.

Door het gewicht van de baby -en de passage van de baby door de bekkenbodemspieren, wordt de bekkenbodem tot wel 8 keer meer dan zijn lengte uitgerokken en kunnen er rekkingen en scheurtjes in de bekkenbodem ontstaan, wat kan leiden tot incontinentie (vooral urineverlies) of verzakkingen (van baarmoeder, blaas of dikke darm). Ook je buikspieren zijn uitgerokken geweest door de groei van de baby in je buik. En door de hormonale veranderingen tijdens je zwangerschap zijn de spieren en ligamenten rond je bekken heel wat lakser geworden. Tijdens de postnatale sessies wordt de meeste aandacht besteed aan het terug optrainen van deze spieren.

Natuurlijk is er ook even mama-me time: 1 volledige sessie wordt besteed aan een massage van de nek – schouder – rug  -en bekkenregio van de mama.

De laatste sessie wordt de kleine ukkepuk verwend met een babymassage, die ik aanleer aan de ouders.  ( je hartendiefje is natuurlijk welkom tijdens alle sessies, want het is vaak moeilijk om opvang te vinden :))

fysio 8 postnatale sessies:

  1.  anamnese gesprek (verloop zwangerschap, bevalling, bespreking postnatale sessies),  bekkenbodem: uitleg en oefeningen
  2.  bekkeninstabiliteit: uitleg en oefeningen
  3.  stabilisatie oefeningen op matje
  4.  stabilisatie oefeningen op matje
  5.  ontspannende rugmassage mama
  6.  stabilisatie oefeningen op bodybal
  7.  stabilisatie oefeningen op bodybal
  8.  babymassage (kan omgewisseld worden met massage van de mama).

De oefeningen worden zo opgebouwd en individueel aangepast zodat ze voor elke mama haalbaar zijn en allemaal makkelijk thuis uit te voeren zijn, zodat we optimaal resultaat behalen.

Starten met de postnatale kinesitherapie doe je best ongeveer 6 weken (8 weken voor een keizersnede) na de bevalling. Je bent dan op controle geweest bij de gynaecoloog, die kijkt of alles in orde is en geeft groen licht om te starten met de postnatale kine.

Na de sessies postnatale kinesitherapie bieden we de mogelijkheid om door te stromen naar de fitness bij ons (Fysio fit Lommel) en maken onze fitnesscoaches graag een individueel aangepast schema voor je op.