PRENATALE KINESITHERAPIE

Tijdens de zwangerschap ondergaat je lichaam heel wat fysieke veranderingen: de zwangerschap beinvloedt ondermeer je houding, soepelheid, evenwicht, stabiliteit, spierkracht, beweeglijkheid en ademhaling. Hierdoor krijgt elke zwangere vrouw wel eens af te rekenen met allerlei ongemakken: rugklachten, bekkenpijn -en instabiliteit, spierkrampen, vocht in benen, voeten en handen, urineverlies, benauwdheid -en kortademigheid, diastase van de rechte buikspieren,..  Door het aanleren van de juiste technieken, specifieke oefeningen en het geven van dagelijkse tips, kunnen we deze klachten aanpakken zodat de zwangere vrouw zo optimaal mogelijk kan functioneren en kan genieten van haar zwangerschap. Daarnaast leer je ook ademhalingstechnieken, ontspanningsoefeningen en worden er tips en advies gegeven om weëen op te vangen en perstechnieken aangeleerd om de baby uit te drijven.

We streven naar een zo natuurlijk mogelijke bevalling.

mijn visie: ” een persoonlijke aanpak “

Ik werk in mijn sessies prenatale kinesitherapie in Lommel vooral volgens de holistische principes; elke vrouw wordt in zijn totaliteit benaderd; zowel het fysieke als het psycho-emotionele aspect komen aan bod. Elke zwangerschap is uniek en verloopt anders, elke vrouw gaat er op haar manier mee om: ik speel dan ook telkens op jouw specifieke behoeften en noden in en probeer door mijn ervaring een zo goed mogelijk antwoord te geven op al je vragen. Daarom werk ik altijd individueel en niet in groepjes. Tevens wordt er ook veel aandacht besteed aan de bewustwording van de zwangerschap en het kleine wondertje in de buik. Het is tenslotte toch een heel speciaal avontuur en gevoel wat je als vrouw zijnde mag meemaken.

Soms hoor je wel eens: Bevallen kan je niet leren: we gaan op ons oerinstinct af, maar toch: ” een goed geïnformeerde en voorbereide vrouw is er 2 waard! “

8 prenatale sessies:

  1. kennismaking, anamnese, goede houding, bewustwording van het lichaam en zwangerschap, ruimte geven, algemene tips in ADL en advies ter voorkoming van bekkenpijn.
  2. bekkenbodem: uitleg en oefeningen.
  3. bekkeninstabiliteit: uitleg, hoe voorkomen, stabilisatie oefeningen.
  4. belang van ademhaling en stretching.
  5. massage en ontspanningsoefeningen.
  6. arbeid en bevalling: theoretische uitleg over de arbeid en bevalling, inleiden, epidurale verdoving, knip, keizersnede,..
  7. arbeid: oefeningen om weeen op te vangen.
  8. geboorte: aanleren van perstechnieken.

Tijdens de laatste 4 sessies mag (niet verplicht) de partner ook meekomen.

Het ideale moment om de prenatale sessies te starten is rond 28 weken zwangerschap. De sessies zijn dan afgerond rond 36 weken zwangerschap. Ze zitten dan nog fris in het hoofdje tegen dat de bevalling eraan komt en kan je nog genieten van je laatste maandje zwanger zijn..